Print Options:

Šípkový džem

Total Time2 hrs

 1 kg šípok
 1 l vody
 300 g kokosového cukru
 štava z 1 citróna (nemusí byť)
 agar (nemusí byť, džem po pridaní vydrží dlhšie, ale zhustne)
1

Šípky v sitku dobre umyte (môžete ich zbaviť čiernych koncov, ja som to nerobila).

2

Šípky v hrnci zalejte po vrch vodou a varte ich na miernom ohni 45 minút.

3

Rozvarenú zmes rozmixujte a prepasírujte cez čo najjemnejšie sitko (aj 2x ak budete mať na to nervy, džem bude jemnejší).

4

Prepasírované pyré dajte do hrnca, za občasného miešania priveďte do varu. Pridajte cukor a citrónovú šťavu (prípadne agar).

5

Uvarený džem ponalievajte do sterilizovaných pohárov. Tie pootáčajte hore dnom a už len počkajte kým vychladnú.