Veď my vieme – kempovačka znie super. Ale v snehu? Bŕŕŕ! No taká predstava teplého spacáčika v spojení s bielym tichom, a to v jednom z navonok teplo vyzerajúcom stane, v objatí tancujúcej polárnej žiary na horizonte a hviezdnou oblohou v rukojemníckom zovretí mliečnej dráhy trošku zahreje, či?
Čo tak kempovačka a jarná lyžovačka?
Garancia zážitku na celý život na mieste, kde sa prítomnosť stretáva s nekonečnom.
A aj keď ťa tvoj krokodílí mozog začne presviedčať, že pobyt v plusových teplotách je súčasťou tvojej vnútornej integrity, možno práve tieto tipy ti pri samotnej predstave na snehové dobrodružstvo zvýšia telesnú teplotu.
1. ZÁKLADNÝ TÁBOR
Okrem miesta, kde padajú skaly, je najdôležitejšie vyhnúť sa lavínovému terénu. Na čo treba myslieť je to, že ako všetko, aj lavína má svoj začiatok, smer a koniec. Analyzuj a plánuj. Vži sa do kontúr okolitej prírody a mysli ako MacGyver.
Vyber si miesto, kde vládne bezvetrie a aj také, ktoré je najteplejšie. Ak to nie je možné, stromy, snehová stena či plachta môžu pomôcť pri skrotení vetra. Intuitívne hľadaj ochranu pred živlami.
Utľapkaj si sneh nohami alebo lyžami na mieste, kde rozložíš stan. Okrem toho, že sa uistíš, že sa tam nachádza rovinka, udupaný sneh okrem toho lepšie izoluje teplo než vysoký a sypký.
Voda je dôležitá. Luxus je, ak budeš kempovať pri jej tečúcej podobe. Topiť sneh je na začiatku celkom sranda, no vyžaduje si veľa človekohodín a paliva. Čiže aktivita časovo aj energeticky náročná.
Vchod stanu namier smerom z kopca a postav kolmo proti vetru. Zabrániš tak nakopeniu snehu pred vchodom a zablokuješ prúd studeného vzduchu dovnútra stanu.
Rozhliadni sa okolo seba po identifikačných bodoch, ktoré ti v prípade zlého počasia pomôžu trafiť naspäť do tábora.
Najchladnejšie je tesne pred východom slnka, preto si vyber južnú stranu, kde je viac slnka a dlhšie svetlo.
Buď kreatívny a mysli 3D – v predsieňach si vykop sneh – obúvanie topánok, skladovanie výbavy a prípadné varenie nebude ergonomickou katastrofou.
2. KUCHYŇA
Ako to býva aj doma, keď príde návšteva, v kuchyni sa trávi najviac času. Tam sa vysedáva. Je to spoločenský priestor s praktickým účelom. K vareniu v stane by si sa mal uchýliť len vtedy, keď je to absolútnou nevyhnutnosťou. Pri varení totiž uniká para a spôsobuje kondenzáciu.
Je to opäť priestor pre amatérskych architektov a kreatívnych tvorcov priestorov. Na začiatok nič nepokazíš obdĺžnikovou jamou. Stred nechaj vyvýšený, aby slúžil ako stôl, po okrajoch môžeš vysekať priestor na sedenie, do strán „poličky” na skladovanie a ďalšie vychytávky.
Pre zvýšenie komfortu a ochrany pred poveternostnými vplyvmi celý priestor prikry plachtou. Tá môže byť v štvorcovom alebo inom vhodnom tvare. Paličky ti poslúžia ako centrálna podpera konštrukcie.
3. VARIČ A JEDLO
Ideálny je viacpalivový varič, keďže umožňuje využitie rôznych druhov paliva – plyn aj benzín. Benzín oceníš hlavne v krajinách, kde je problém zohnať plynové kartuše.
Pri varení na snehu podlož pod varič odrazovú fóliu na zabránenie úniku tepla a použi alebo si vytvor závetrie.
Spotreba paliva sa môže až 4-krát zvýšiť v závislosti od teploty, vetra a nadmorskej výšky. Čím vyššia nadmorská výška, tým nižší tlak.
Variče sa tradične testujú v podmienkach bez vetra a pri teplote 21 stupňov Celzia. Akékoľvek vychýlenie z tohto „štandardu” treba zapracovať do svojich výpočtov. Plynové kartuše väčšinou fungujú do – 6,5 stupňov Celzia. Pri nadmorskej výške platí, že čím je vyššia, tým väčšia je aj spotreba paliva. Zaujímavé je, že vo vyšších polohách voda zovrie síce rýchlejšie, ale jedlo sa uvarí oveľa pomalšie.
Pri dlhších expedíciách maj náhradný varič a extra palivo.
Jedz často! Pravidelný a zvýšený príjem kalórií je nevyhnutný na generovanie a udržanie si telesnej teploty.
Pri balení jedla si povedz, že každý gram môže vážiť kilo! Dehydrované potraviny ako cestoviny, sušené mäso, oriešky, sušené ovocie, ovsené vločky, čaj či kakao by nemali chýbať na tvojej kulinárskej palete.
4. VODA
Je nesmierne dôležitá. Treba ju piť často a veľa. V zime totiž na dobrodruhov číha dehydratácia, keďže vodu stratíš už len dýchaním suchšieho a redšieho vzduchu. Tá prináša únavu a oslabenie, ktoré môžu viesť ku prechladnutiu alebo podchladeniu. Pozor si treba dávať na jej príznaky, akými sú zvýšené búšenie srdca, závraty, kŕče, dezorientácia, sucho v ústach.
Ak poblíž kempu nie je zdroj vody, tu je osvedčený recept na topenie ľadu: Na spodnú časť hrnca nalej do výšky asi 2 – 3 cm vodu. Sneh začni pridávať až vtedy, keď sa trochu zohreje. Zakry pokrývkou a pridávaj sneh postupne tak, ako sa topí zmes v hrnci.
Dôležité je určiť si miesto zdroja snehu. Ak je to možné, malo by byť v blízkosti variča. Vyber si ten najčistejší sneh – vyhni sa snehu spod stromov a samozrejme tomu žltému.
Na prefiltrovanie nečistôt z roztopeného snehu môžeš použiť sitko, kávové filtre alebo aj tenkú šatku.
Vychytávkou môže byť tento „urob si sám” solárny zberač vody. Urob do snehu miernu jamu, polož do nej čierne plastové vrecko a oblož ho po krajoch čistým snehom. Slnkom roztopený sneh skončí v strede.
Ak sa ti podarilo založiť si kemp pri vode, použi fľašu na lane, ktorú vieš hodiť do rozmrznutej časti a po naplnení vytiahnuť. Určite sa nesnaž hrať na spasiteľa a prejsť po vode (aj keď zamrznutej), ak nemáš istotu, že ťa ľad udrží.
Voda z potokov a iných zdrojov môže obsahovať mikróby, a preto je nutné ju dezinfikovať, či už varom (1 – 3 minúty), špeciálnym filtrom alebo chemicky.
Zohriata voda vo fľaške môže slúžiť ako termofor v spacáku – a ten zase zabráni jej zamrznutiu. Dokonalá symbióza.
5. SPÁNOK
Základom je, aby v stane nebola vlhkosť. Tá môže totiž zamrznúť. Vetraj svoj spacák aj stan počas dňa, aby si sa zbavil akejkoľvek kondenzácie, ktorá vznikla počas noci vyparovaním tvojho telesného tepla, dýchaním a potením.
Spacák slúži cez noc ako „sušička” – miesto, kde uchrániš dôležité veci pred ich zmrazením. Tie najdôležitejšie veci si môžeš šupnúť k nohám (vložky z lyžiarok, rukavice, funkčné prádlo, elektroniku…).
Pomalé spaľovanie kalórií ti udrží telo v teple, preto si prehryzni niečo s obsahom bielkovín alebo tukov pred spaním.
Pri poriadnej „kose“ je vhodné použiť dva matrace, ľahký penový a jeden pohodlný s vyšším tepelným komfortom. Takáto kombinácia ti zabezpečí ideálnu izoláciu a pohodlie.
Pri spaní sa zababuš, spi v čiapke alebo v kukle, aby si nestrácal teplo cez hlavu. Odporúča sa nevydychovať do spacáku, aby sa minimalizovala vlhkosť.
6. POTREBY – MALÉ I VEĽKÉ
Designácia miesta slúžiaceho na toalety je dôležitá. Odporúča sa ľudský odpad zabaliť do hygienických vreciek a odniesť. Keď sa totiž sneh roztopí, tvoje tajomstvá vyjdú na povrch.
Pri extrémne chladných podmienkach môžeš mať pri sebe akúsi „cik fľašku“. Inými slovami je to fľaška so širokým hrdlom, kde si v prípade nutnosti môžeš uľaviť. To, že takto získaná tekutina sa dá ešte trikrát zužitkovať, necháme na tvoju fantáziu, praktickosť a núdzu.
To najdôležitejšie na záver – rešpektuj prírodu a miesto. Nechaj všetko tak, ako si našiel.
Príbeh, fotografie a rovnako aj tipy vznikli počas Pure Nuts zimnej expedície v horskom masíve Takht-e Suleyman v Iráne. Viac o expedícii sa dozvieš z ďalšieho príbehu písaného zasneženým perom. Nenechaj si to ujsť! Buď medzi prvými vizuálnymi hltačmi tohoto nezabudnuteľného dobrodružstva. Sleduj náš magazín a inšpiruj sa!
Text: Monika Beňová
Snehokempovači a testovači tipov: Peter Lengyel, Adam Žiaran, Juraj Lovás, Monika Beňová
Fotografie: Juraj Lovás, Peter Lengyel, Adam Žiaran