100% zdravé        doprava nad 29€ zdarma          5 z 5 na FB

Čo sa stane, keď začnete vyrábať produkt, ktorý ľudia nevedia jesť?

Vypustili sme naše maslá do domácností bez odborného návodu, preto niet divu, že pre niektorých ľudí, ktorí sa pri jeho konzumácii spoliehali na vlastný inštinkt, to malo fatálne” následky. Mať inštinkt na kašu to vám je taká zvláštna vec. Ako náš hrdina, Karol, ktorý do toho išiel na profesionála. Vďaka jeho úprimnosti však vznikla táto stránka

Čo vieme o Karolovi?

 

Bol naposledy videný 11. marca 2021 o 16:38 pri vkladaní tejto recenzie na stránke purenuts.sk v menu položke Obchod, v sekcii Orieškové maslá, konkrétne pri 100 % kešu z Indie. Tom 330 gramovom.

 

„Kupil som novu pixlu, nehal som to tri hodiny v chladničke nech to stuhne, a potom som to otvoril, na gauči ja blbec. Začal z toho tiecť olej, a netuším ako ho odtial dostanem, okrem toho že je to na dlážke a všade. Ten olej chutí ako vazelína, samotná hmota má s kešu možno aj niečo vzdialene spoločné, ale okolo “masla” to teda ani len nešlo. Má to konzistenciu riedkeho hovna, a jediné čo s tým viem spraviť je hodiť to do smeťáka. Kandidát na top 10 najhoršie vyhodených eur v živote. Pochybujem že pridáte túto správu k tým vaším “nebíčko v papulke” fejkovým recenziám, tak pozrem ešte nejaké iné weby kde toto upozornenie pre ostatných ludí aj zostane. P.S.: Ak som moc sprostý tak sa úprimne ospravedlňujem, ale práve som sa zobudil s chuťou na kešu maslo, a namiesto neho mám hovno v zaváraninovom pohári za 10 eur, zadrbaný gauč, obývačku a nervy”.

Záhadné úkazy a zvláštne javy orieškových masiel

Začneme s otázkami, ktoré si kládol Karol:

1. Prečo pláva olej na povrchu masla?

Oddeľovanie oleja je prirodzený jav, ktorý vzniká, keďže naše produkty nie sú homogenizované palmovým tukom. Keď sa arašidy, či oriešky pomelú na maslo, ich oleje sa pri výrobe prirodzene uvoľnia. Olej na povrchu je teda super správa! Znamená, že maslo je úplne prírodné. Tento ukazovateľ kvality je pozorovateľný hlavne vtedy, keď produkt dlhšie postál. V ojedinelých prípadoch sa olej môže vyzrážať do tukových guľôčok, resp. zhlukov.

2. Ako správne skladovať orieškové maslo?

Ideálne skladovanie je pri izbovej teplote, mimo slnečného žiarenia čiže špajzové podmienky. Pri každom otvorení odporúčame maslo dobre premiešať.

 

Radi vaše ďalšie otázky, pripomienky či problémy s konzumáciou objasníme a vyriešime.

Možno nevieme rozlúsknuť všetky vaše tvrdé oriešky, ale vieme ich dostať do peknej kaše. A tak keď si niekedy budete myslieť, že váš inštinkt na kašu je na kašu, stačí, že nám napíšete tu a spomeniete v správe #HladaSaKarol aby nám bolo jasné, o čo ide. A hlavne Karol, ozvi sa, máme pre teba Pure Nuts balíček aka Kit pre Karola”. Ďakujeme za inšpiráciu!

Čo je orieškové maslo a ako ho Zjesť?

Technicky to samozrejme maslo nie je, volá sa tak len vďaka jeho rozotierateľnej konzistencii. Ide vlastne o pastu či nátierku. Táto pochúťka je plná živín, obsahuje vysoký obsah bielkovín (proteíny potrebné pre telo na opravu a produkciu buniek), sacharidy, vlákninu, mononenasýtené mastné kyseliny (čiže „dobré” tuky), kyselinu listovú, niacín, kyselinu pantotenovú, riboflavín, thiamín, vitamíny A, E, B3, B6 a C, horčík, selén, draslík, meď, železo a zinok. 

 

Klasika

Rozotri na pečivo (odporúčame kombinovať s pohárom tvojho obľúbeného nápoja).

 

Raňajková proteínová rýchlovka

Ovsená kaša s orieškovým maslom, semiačkami a ovocím.

Rozotri maslo na ovocie

Výborne chutí na jablku, banáne, hruške, ale ako pri všetkom, platí: „your mind is your limit”.

Pridaj do smoothies či jogurtov

Lahodná chuť a super na doplnenie bielkovín.

„Mravce na dreve”

Výborná zdravá vychytávka pre deti aj dospelých: Na cca 10 cm dlhé stonky zeleru natri maslo a ozdob hrozienkami, štyrmi, piatimi, je to na tebe, koľko „mravcov” tam chceš mať.

Rýchly snack či náhrada jedla

Tu odporúčame techniku profesionálov jesť maslo lyžicou (pozor na gauč!).

„PBJ” aka Peanut Butter Jelly

Arašidové maslo s džemom, kultovka taká, že v roku 2017 NASA astronaut natočil video ako si ho pripraviť vo vesmíre. Princíp prípravy je rovnaký aj pri pôsobení gravitačnej sily jednu polku natrieš maslom, druhú džemom, spojíš.

 

Pečivo s maslo a banánom

Trošku medu navrch, mňam! 

Elvis sandwich

Spájaný s kráľom rock’n’rollu, je teda riadny nášup: toast či hrianka, maslo, banán (karamelizovaný, keď už) a chrumkavá slaninka. Vraj bol jeho obľúbený.

Pestré využitie pri varení

Ázijské arašidové omáčky sú vynikajúce ako poleva, dressing, omáčka pre prípravu mnohých jedál ako stir fry, nudle, tofu, mäsko na ražni, a veľa veľa ďaľších chutných receptov.

Zdravá ingrediencia pri pečení

Palacinky, kaše, lievance, rôzne koláčiky, guľôčky, browniesky, raw vychytávky, torty, crumble.

 

Ako umelecké dielo

Tvorivá dielňa nielen pre tých najmenších.

Typy jedákov

Pelikán/Veverica

Neuznáva polovičné riešenia a preto ma plné ústa orieškov. Často potrebuje rýchlo niečo na zapitie toho abnormálneho množstva, ktoré zhltne na posedenie. Jedinec, ktorý dosiahol istý druh kulinárnej nirvány. Keď vidí jedlo, je „tu a teraz”.

Signature hláška: „Mmh-mh-h-mm!” (ťažko interpretovateľné mumlanie)

 

Bágrista/Bágristka

Najväčšia lyžica a polka masla je fuč po dvoch naberačkách. Väčšinou to začína presvedčivým výrokom „len okoštujem”. Rád sa delí o jedlo s inými ľudmi. Oni však rovnaké sympatie nezdieľajú. Najlepší znalci jeho kulinárskej povahy už zo svojej etikety slušnosť typu: „Chceš ochutnať?” dávno vyňali. Sú medzi nimi aj vegetariáni, ktorí častokrát neohrdnú ani rezňom.

Signature hláška: „Ja tieto maslá až tak nemusím…”

Connoisseur/Labužník

Jedenie je pre neho forma umenia, jedlo si vychutnáva gustiózne v malých dávkach, výber každého sústa je chuťovo opodstatnený a logicky odôvodnený. Súčasťou rituálu prijímania potravy je množstvo prestávok, počas ktorých si dokonale naaranžované sústo vychutnáva vizuálne a rád si pri tom utiera kútiky servítkou alebo refrešuje svoju paletu prekládkou vhodného prémiového moku. Vrcholí to kompozíciou ódy na pokrm. Pôžitkár. Komentuje textúru, farby, reakciu chuťových receptorov. Jemne pri tom mľaská. Vo svojom prejave používa slovo „famózne”. 

Signature hláška: „Ja súhlasím s Fellinim. Život je kombináciou mágie a cestovín.”

 

Gazda/Gazdina

V ich špajze nájdeš vždy hneď niekoľko použiteľných masiel. S disciplínou, ktorú chápu len zenbudhistickí mnísi totiž dokážu otvoriť maslo a dať si len jednu malú lyžičku. V jedle sú praktickí, ako aj v živote. 

Signature hláška: „To ho fakt dokážeš zjesť na posedenie?”

Rodič (Mamička, Otecko)

Maslo kupuje pravidelne, ale zatiaľ nemal tú česť ho ochutnať, pretože ostatní rodinní príslušníci ho predbehnú. Na to, čo ostane, má však prioritu, a tak jeho nedobrovoľne preferovaný spôsob konzumácie je vytieraním pohára prstami. 

Signature hláška: „Našim deťom to strašne chutí.” (s trošku trpkým úsmevom na perách)

Syslík/Syslica

Inštinktívne si robí zásoby a jeho nákupy vyzerajú ako príprava na koniec sveta. Vo svojej špajze má plné poličky neotvorených potravín. O jedlo sa nerád delí, najradšej si ho vychutnáva sám. Udrží si tak lepší prehľad o stave zásob. Keďže jeho prioritou je skladovanie nie konzumovanie, častokrát jeho police praskajú pod výrobkami po expirácii. 

Signature hláška: „Teraz na to nemám chuť, nechávam si to na po-tom.” 

Historické okienko

Pár krokov po pamäti minulosti


Za všetko môže strukovina
podzemnica olejná. O arašidovom masle sme v blízkej minulosti veľa nevedeli, no dnes už tu máme aj profesionálov v jeho jedení. A pritom Inkovia či Aztékovia si na ňom fičali.

Vynájdenie arašidového masla sa pripisuje trom doktorom, vynálezcom. V roku 1884 si dal Marcellus Gilmore Edson z Kanady patentovať arašidovú pastu z pomletých pražených arašidov. V roku 1895 Dr. John Harvey Kellogg si dal patentovať proces na výrobu zo surových arašidov. Na trh to uviedol ako zdravý proteín pre bezzubých alebo štrbavých ľudí. A nakoniec v roku 1903, Dr. Ambrose Straub vynašiel mašinu na vyrábanie arašidového masla.

Arašidy sa svojej plnej slávy dočkali začiatkom 20. storočia, kedy ich spopulárnil americký botanik a vynálezca George Washington Carver, magazínom Time tiež nazvaný „Čierny Leonardo”. V roku 1916 publikoval časopis „Ako pestovať arašidy a 105 spôsobov ich prípravy pre ľudskú konzumáciu”. Vynašiel viac než 300 výrobkov z tejto strukoviny, ako čili omáčku, syr, klobásu, majonézu, kávu, šampón, krém na holenie, lepidlo, gumu, plast, benzínové palivo, izoláciu, papier, preháňadlo, atrament do tlačiarne, atď.

Zaujímavosti a haluze

Nie tá, ale TEN arašid -u m. obyč. mn. plod podzemnice olejnej, búrsky oriešok; lat. Arachis hypogea, slangovo buráky

 

  • Arašidy nie sú oriešky, ale strukovina, podzemnica olejná je rastlina z čeľade bôbovité
  • Čína, India, USA také je poradie najväčších producentov búrskych orieškov
  • Viac než polovica úrody v USA je na kašu skončí ako arašidové maslo
  • Dvaja americkí prezidenti boli farmári s arašidmi Jimmy Carter a Thomas Jefferson
  • Priemerný Európan zje menej ako jednu polievkovú lyžicu arašidového masla za rok, priemerný Američan ich do seba šupne asi 22!
  • 37,92 metrov  od 20. februára 2008 registrovaný Guinessov rekord v hode arašidom, rekordérom je Colin Jackson z Anglicka
  • Existujú 4 typy arašidových odrôd Runner, Valencia, Spanish a Virginia
  • Pod veľkým tlakom je možné arašidové maslo premeniť na diamanty (doma neskúšať)
  • Holanďania volajú arašidové maslo „Pindakaas”, čiže arašidový syr, arašid po chorvátsky je Kikiriki” a po nemecky „Erdnuss” čiže „Zemný orech”
  • V USA oslavujú Národný deň arašidového masla 24. januára